“CLASSIC BLUE” KULLANMA ÖNERİLERİ

image
photo credit: dezeen

2020 trend rengi olarak anons edilen “CLASSIC BLUE” kullanım önerilerine geçmeden;

Sıfatının neden “klasik” olduğunu bilmiyorum. Rengi değil de ismi değerlendirerek, “alışılagelmiş saf mavi” anlamında algılarsak yanılırız, zira sarı dokunuştan dolayı saf, pür veya katışıksız bir mavi değil…  

Sanat tarihi konusunda genel kültürüm pek az ama, biraz araştırıp da okuduklarımla* birleştirince diğer mavilerin sanat dünyasına dahil olması öncesi antik Roma ve Yunan dönemi sanatını ve hatta belki renk ticaretini çağrıştırdığı için böyle isimlendirilmiş olabileceği noktasına geldim.

image

Gelelim asıl konumuza:

Seans sonrası teslim ettiğim renk kartelanız alışveriş, gardrop düzeni ve etkileyici giyimde hatırlatıcı olmak ve paletin geneli ile ürün kıyaslamak adına sadece bir rehber.

Renk analizi seansında, renk tonlarını ayrıştırmayı ve ayna karşısında cildinizdeki değişiklikleri görmeyi öğreniyorsunuz. Dolayısıyla “klasik mavi” cilt renginizi değiştirmiyorsa, sakınılacak bir durum yok.

Yine de senenin trend rengi olarak Pantone tarafından anons edilen  “Klasik Mavi” ye dair pratik önerilerim olacak.  Bu güzel maviyi kimler rahat kullanacak bir bakalım:

SONBAHARLAR: 

Sonbahar paletinden bu güzel tonu vitrinlerde görüyorduk, daha da çok göreceğiz. İş giyimi nedeniyle açık mavilere “tamam” diyen ancak jean haricinde maviye pek de düşkün olmayan SONBAHAR grubu mensupları yaşadı :) 

Zamansız basic modellerde bu renge rahatlıkla yatırım yapılabilir düşüncesindeyim.

Aranızda mavi ve kahverengi gözlü sonbahar var mı? Stoklama tavsiyemi sizler lütfen özellikle ciddiye alın :) 

image

KIŞLAR: 

Kış grubunun koyu dilimindeyseniz, bu tonu en azından alt parçalarda kullanma konusunda diğer dilimlerden daha özgür olabileceğinizi düşünüyorum.

YAZLAR: 

Rengin yumuşaklığına aldanmayın, içerdiği sarı dokunuş cildinizi sarartabilir. Kendimde öyle deneyimledim. Siz de bir deneyin, aynı mevsimde olmamız her rengi aynı taşıdığımız anlamına gelmez. Renge aşık oldum derseniz mat dokulardan ilerlemenizi öneririm.

İLKBAHARLAR: 

Modayı takip ettiğinizi biliyorum :) Canlı dilimde bir ilkbaharsanız bu renkten keyif alacağınızı pek sanmıyorum. Alt parçalarda giyerim derseniz, nispeten daha net renklerinizin yanında -göz de kıyaslamaya pek meyilli olduğundan- biraz bulanık, dolayısıyla eskimiş ürün gibi algılanma olasılığı yüksek. 

Sıcak veya açık dilimlerde iseniz kendinize ve gardrobunuzdaki mevcut ürünlere yakıştırma şansınız daha yüksek.

Sezonda tek mavi seçeneğiniz, sarı dokunuşlu olduğu için sıcak yansımalı kategorisine giren “Classic Blue/Klasik Mavi” değil elbette.

Bu sezon varlığını koruyan “Galaxy Blue/ Galaksi Mavisi”ni de görmezden gelmeyin lütfen. 

image

* Kaynaklar:

  • Renkler ve Malzemeleri - François Delamare & Bernard Guineau - YKY Genel Kültür Dizisi
  • 1001 Renk Masalları - İzzeddin çalışlar - Mavi Jeans Yayını
  • artsy.net
  • dunnedwards.com
  • wikizeroo.org

Trend renkleri okuyabilmeyi ve tercüme ederek üretiminize/koleksiyonunuza satımı yüksek şekilde yansıtabilmeyi isterseniz, bireysel veya kurumsal “İleri Renk Bilgisi Eğitimi”ni sektörünüze özel kurgulayabiliriz.