AKTARMAK ve EĞİTİM VERMEK FARKI

RenkveStil eğitimlerimiz dolayısıyla Türkiye’de stil danışmanlığının bulunduğu noktayı da kıyısından köşesinden gözlemleme imkanı bulduğum ilginç bir dönemdeyim.

Renk danışmanlığı hizmetlerine ulaşamayan bireyleri kendi renklerine dair bilgilendirmek üzere yazdığım tadımlık bilgiler içeren %100 YAKIŞTIR isimli kitabımı okuyarak danışmanlık ve hatta kurum bünyesinde mesleki eğitim verenler var. 

Bu durum her ne kadar on seneyi aşkın süredir kendimi adadığım, mesleğimizin bilinmesi amacına hizmet eder görünüyorsa da, komşusunun uyguladığı tıbbi tedaviyi, arkadaşına önerebilmek ile aynı kefeye koyuyorum. 

Sektörümüzde müfredat aktarmak ve mesleki eğitim vermek arasındaki farkı birlikte değerlendirmeye çalışalım mı? 

  • Alanımızda eğitim alarak, fakat deneyim kazanmadan mesleki eğitim vermeye çalışma örneklerine sektörde maalesef tanık olduk
  • Okumak- aktarmak ve  deneyim kazanmak-eğitim vermek arasındaki farkı tartmak gerekiyor.
  • Bildiğini aktarmak eğitim olmasa gerek. Yorumlamalısınız, öğrenme ve öğretme tekniklerine aşina olmalısınız ki eğitiminizin verimi yüksek olsun.
  • Mesleki eğitim vermeye aday olmak öncesi bilginin deneyimle demlenmesi gerekliliğini herhalde tartışmayız.
  • Beşeri bir alanda, yeterince danışmanlık vermeden, yüksek kaliteli “danışmanlık eğitimi” verilemeyeceğini savunuyorum. Odağı insan olmayan sektörlerde belki olabilirliği vardır, bilmiyorum.
  • Eğitimi alınmış sistemin mutlaka kişisel tarzı gıdıklayacak bir eksiği gediği vardır. Sektörümüzde meslkei eğitim vermeyi planlayan kişinin, deneyimini yöntemlere yansıtabilmesi, sistemi yorumuyla iyileştirerek takviye etmesi ve kendi müfredatını oluşturması gerektiğini savunuyorum.  Her birimizin aklı, düşünce sistemi eşsiz. Bu eşsizliği onurlandırmak taraftarıyım.

ya da:

  • Eksiği gediği olmadığı düşünülen bir sistemin eğitimini veriyor olmak için, hukuki şartların yerine getirilmesi, sistemin hak sahibi kişi ya da kuruluştan akreditasyon alınması gerekir.  (colourfit olarak franchise vermediğimi belirtmek isterim)
  • Sektörümüzde (dünyada) bu problemin çözümü franchise ile giderilmiştir. Ancak markasına zarar vermek istemeyen ana firmalar, doğal olarak eğitim akabinde eğitim vermeyi yasaklar ve müfredata hakim, deneyimli iç birimleri ile eğitimi farklı coğrafyalara taşımayı yeğler.
  • İlgili alanda eğitim almaksızın danışmanlık veya izinsiz sistem kopyalayarak eğitim verenlere elbette değinmeyeceğim. Zaman değerli, ne düşündüğümü aşağı yukarı tahmin edersiniz.
image