ÇERÇEVELERLE EVE RENK KATMAK
İçe dönük grupların işlevsel olmayan dekoratif objelerden mümkün olduğunca mekanlarını arındırmaya meyilli olduğunu ve tam aksine dışa dönük grupların işlevsel olmasa da mekanlarında dekoratif objeler kullandığına dair gözlemimi paylaşmıştım.
Ve demiştim ki; bu durumun tek istisnası var, sanat eserleri ve çerçevelere "her renk grubunun" yaşam alanında rast gelmek olası. Dört ayrı atmosfer oluşturmak için ayrı önerilerimi görseller eşliğinde aşağıya ekliyorum.
Renklere dokunan konular ne keyifli! Bildiklerimi paylaşmaya başlayayım, makalenin sonunda da estetiği yakalamanızı garanti eden 2 önerimi bulacaksınız.
DİNAMİK VE ENERJİK, HAREKETLİ MEKANLAR
Bol ışık alan,açık renklerin hakimiyetinde bir mekana sahipseniz, çerçevelerinizde de açık ahşap renklerini öneririm. Paspartularda orta koyuluğu geçmemekte fayda var. Mekanınız asimetrik duvar düzenlemelerine rahatlıkla ev sahipliği yapabilir.
SAKİN VE HUZURLU, FERAH MEKANLAR
Açık renklerin yumuşak geçişlerle birbiri içinde eridiği mekanlar sükunet veriyor. Bu ferahlığı korumak için açık renk çerçeve ve paspartular ideal. Kalın çerçeveler romantik havayı sabote edebilir, aman dikkat!
RAHAT VE DOĞAL, KUCAKLAYICI MEKANLAR
Doğanın sıcacık renkleri ve güven veren fısıltılarını tamamlayacak çerçeveler mekandaki mobilyaların koyu ahşap renkleri ile uyum içinde olmalıdır. Hikayesi olan objelerle dolu olduğunu düşündüğüm bu evlerde, çok sayıda küçük çerçevedense tekli ve ikili, üçlü setler halinde büyük ve kalın çerçeveler rahatlıkla kullanılabilir. Paspartularda, mekanda bir renk dengelemesi için kullanmak durumunda değilseniz, çiğ beyazdan uzak durun.
MİNİMALİST VE SOFİSTİKE, ELEGAN MEKANLAR
Siyah, beyaz ve metal çerçeveleri toleransınız dahilinde asimetrik de asabilirsiniz. Ancak genelde bu tarzdaki ev sahiplerinin, simetriyi tercih ettiğini görüyorum.
Duvara asmak yerine raf sistemi de pratik bir fikir elbette..
Bir çerçeve duvarı planlamak niyetindeyseniz, bu konudaki en değerli iki önerim:
1- Çerçeveler arasında kalacak boşlukların (kanalların) 5-6 cm cıvarında ve eşit aralıklı olmasına özen göstermeniz
2- Çerçevenizin (ya da çerçeve grubunuzun) orta noktasının yerden 140-145 cm yukarıda olması….
Duvarlarınızın keyfi bol olsun!