MEKANA RUH KATILIR MI? - RÖPORTAJ

EVMANYA / 18.10.2014/ RÖPORTAJ


- Renklere ayrı bir ilgi duyanlar sizi gayet iyi tanıyor. Ama bir de isminizi ilk kez duyan okuyucularımız için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Teşekkür ederim, elbette. 2007 senesinden bu yana renklerle iç içeyim. Kişisel renk danışmanlığı ile başladığım bu yolculukta, uçsuz bucaksız ama sistemi olan bu bilginin tüm boyutlarını öğrenmeye çalışıyorum.

Kişisel renk danışmanlığı sonrası, yaklaşık 2000 kişi ile birebir çalışmanın getirdiği deneyimle, bu işin eğitimini vermeye başladım. Bu hizmete coğrafi olarak ulaşamayan kişilere yönelik kendi renk profillerini bulabilmeleri üzere %100 YAKIŞTIR isimli bir kitap yazdım.

Son senelerde ise, kişilerin sezgisel seçim ve beğenilerine hakim olduğum için, bu hizmeti duvar boyası ve dekorasyon renkleri konularında çeşitlendirdim. Büyük ebatlı renk örnekleri ile ev ziyaretlerinde bulunduğum gibi, online dekorasyon desteği de veriyorum.

- Renk danışmanlığı yapmaya nasıl karar verdiniz?

Zevkler ve renkler tartışılmaz sözünün geçerliliğini yitirdiği gün bu işi yapmayı aklıma koydum. Renklerin üç boyutu olduğunu ve bir renk küresinde her birine özel koordinatların bulunduğunu bilince, deneyerek-yanılarak bir sonuca ulaşmak yerine hayatı kolaylaştıran seçimlere bilgi ile zemin hazırlamak istedim. Ülkemizdeki eksiği gördüm diyelim, bu konuda dünyayı yaklaşık bir 30 sene geriden takip ediyoruz.

-Daha çok hangi alanlarda danışmanlık hizmeti veriyorsunuz?

Kişisel renk profilleri konusunda bireylere ve kurum çalışanlarına danışmanlık veriyorum.

Mimar, iç mimar ve inşaat firmalarına çözüm ortaklığı sunuyorum.
Bunun yanı sıra sezgisel seçimler de kategorize edilebildiğinden, yani zevkler tartışılmasa da sınıflandırılabildiğinden, renkli olduğu sürece neredeyse her ürünün üreticisine danışmanlık verebiliyorum. Hazır giyimden tutun, mutfak üreticisine kadar.
Galiba “renk uyumu gerektiren her yerde varım” diye özetlemek yeterli olur.

- Bir mekan için danışmanlık verirken nasıl bir yol izliyorsunuz?

Türkiye’nin sertifikalı tek mimari renk danışmanı olarak duvar boyası renkleri söz konusu ise büyük ebatlı renk örneklerimle yaklaşık 1,5 saatlik bir mekan ziyaretinde bulunuyorum. Tüm mekanda sürekliliği sağlayacak, her bölüme fon oluşturabilecek doğru ton ve renkleri buluyorum.

Dekorasyonda yardım talebi söz konusu ise, fark ettim ki birlikte alışverişe çıkmak veya ev içerisinde düzenleme yapmaktansa, email üzerinden online olarak ve atacağımız adımların hızı tamamen kişinin keyfine kalmış olarak çalışmak, hem daha ekonomik, hem verimli.


Eğer duvar boyası konusunda ev ziyaretinde bulunmamışsam, öncelikle değişiklik yapılması veya uyum yakalanması gereken mekanın fotoğraflarını talep ediyorum. Kişisel renk danışmanlığı altyapım ile şahsi beğeniyi kategorize edebildiğimden, mekan sahibinin renk toleransını belirliyorum. Kişiye ve eve özel renk paletini gönderdikten sonra bazı danışanlarımla, online alışveriş konusunda da çalışmaya devam ediyoruz.

İlgilerini çeken yeni dekoratif unsurların linklerini benimle paylaşıyorlar ve içlerinden uyumu en iyi yakalayacakları alternatifi, nedenlerini de açıklamak suretiyle kendilerine iletiyorum.

- Gelelim ufak tüyolara! Bu işin uzmanı olarak doğru renk analizinin inceliklerinden biraz bahseder misiniz?

Mesleğim, kişilerin doğal renk uyumlarından yola çıkarak, ciltlerindeki farklı özellikleri kıyafetlerine, dekorasyona nasıl yansıtabileceklerine dair bir çerçeve sunar. Kişi, kendisine özel renk reçetesine sahip olduğunda, fit, çekici, sağlıklı görünmek artık uğraş gerektirmeksizin elde edilebilmektedir. Aynı bilgiyi saç rengi için, makyaj için, dekorasyon için, hatta araba rengi seçimi için kullanabilir. Bu işleme, sezgisel seçimlerimizi bir formüle, bir çerçeveye oturtmak da diyebiliriz

Renkler dört ana renk profilinde kategorize edilir. Her grupta her renk vardır ancak tonlar farklıdır. Aynı renk profilinde yer alan tonlar bir araya, doğru kombinasyon ile geldiğinde estetik uyum garantilenmiş olur.


Dolayısıyla tüyo istiyorsanız hangi tonların size daha cazip geldiğini gözlemlemeniz gereklidir.
• Canlı ve net renklerle mi daha mutlusunuz yoksa kırık ve ara tonlarla mı?
• Açık ve orta koyulukta renklere mi meyillisiniz, yoksa koyu renklere mi?
• Son olarak zemininde sarı görebildiğiniz renkler mi –örnek vermek gerekirse krem rengi mi, yoksa beyaz gibi sarısı eksik renkler mi cazip geliyor?
Bu üç soruya yanıtınız tüyodan daha da derin bir şekilde, sizin tüm renk profilinizi ortaya çıkartır.

- Türkiye’de evler çoğunlukla kahve tonlarında dekore edilir. Her odanın duvarı tek renge boyanır. Sanırım renkleri kullanma konusunda biraz tedirginiz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu senenin ortalarında, danışmanlığını yaptığım duvar boyası firmasının satışlarından yola çıkarak Türkiye’nin renk seçimlerini haritalaştırdık. Aynen beklediğimiz üzere, dört renk profilinin her tonunun kullanıldığını fark ettik ve seçimlerin coğrafi olarak farklılık gösterdiğini gördük.

Renkleri kullanmak konusunda tedirginlik olarak algıladığımız, bazı kişilerin renk toleranslarının düşük olmasından kaynaklanıyor. Yüksek kontrastlarda ve net renklerde iyi hissetmiyorlar. Buna mukabil özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yaptığım online danışmanlıklardan biliyorum ki dekorasyonda çok renk kullanılıyor ve duvar boyasında cesur renklerin kullanıldığı bölgeler ise genelde denize uzak bölgelerimiz.

-Mekâna ruh katmak için renkleri nasıl kullanmalıyız? Hangi temel noktaları göz önünde bulundurmalıyız?

Mekâna ruh katmanın yöntemi, mekanın nasıl bir çağrışım yapmasını istediğimizden yola çıkarak, önce renk paleti ve sonra bu renk paleti ile uyumlu formları seçmektir. Sakin, dingin bir mekan ile neşeli, hareketli bir mekan arasında elbette renk seçimleri farklıdır. Hatta her bir odanın ayrı ruhu vardır veya olmalıdır demek en doğrusu. Fakat bu noktada mekanı kullanacak kişinin kendisini yansıtmasıdır en önemli olan. Dekorasyon dergilerinde nice gözümüze hoş görünen mekana denk geliyoruz. Ama gözümüze hoş gelmesi aynısını kopyalarsak rahat edeceğimizi garantilemiyor. Kıyafet gibi düşünün. Başkasında beğenip, bize olmayacağını bildiğimiz kıyafetler gibi..

- Sonbahar insan psikolojisini hep olumsuz etkilemiştir. Bu mevsimi daha pozitif geçirmek için evde ne tür renk değişiklikleri yapmamızı önerirsiniz.

Bu olumsuzuluğu yalnızca sonbahara mal etmeyelim. Tahminim o ki, yaz boyunca ev dışında daha çok vakit geçirdikten sonra hava şartları nedeniyle kendimizi bir an önce eve atmak arzusu, evde daha çok vakit geçirmemize neden oluyor. Ve sanırım en büyük olumsuzluk, yaz süresince görmeye fırsat bulamadığımız uyumsuzluklarla yüzleşmek zorunda kalmak oluyor.

Kişi psikolojleri farklılık gösteriyor olduğundan, tek bir renk önerisinde bulunmak hayli zor olsa da, soğumaya başlayan havayı görsel olarak dengeleyecek toprak renkleri, sıcak renk olarak adlandırdığımız sarıdan, yanık turuncudan, kiremit renklerine kadar sonbahar mevsiminin temsilcisi kuru yaprak renkleri, dokulu kumaşlar bazılarımız için çözüm olabilecekken, bazılarımızı da göremediğimiz güneşi çağrıştıracak, eve biraz aydınlık katacak sarı tonları rahatlatabilir. Kimimizi limon sarısı, kimimizi hardal sarısı, kimimizi uçuk sarılar, kimimizi civciv sarıları cezbedecektir. İç sesinize güvenin! 

Evmanya e-derginin dopdolu içeriğine ulaşmak için: http://dergi.evmanya.com/sayi-35/sayfa-1