FİLM RENK KURGULARI

Renk psikolojisi ve çağrışımlar, uzun metrajlı filmlerden, reklam filmlerine kadar kullanılıyor.

Duygudurumumuzu,  hem bir renk planından diğerine geçiş etkiliyor, hem de titreşimine maruz kaldığımız sahneye ait renklendirme… 

İşin arka planında, “mor şunu çağrıştırır” klasiğinden biraz daha derin bir bilgi kullanılıyor. Rengin tonu ve çevreleyen diğer renklerle uyumu ya da uyumsuzluğu çağrışımın gücünü belirliyor. 

Rengin uyumsuz kullanımı, negatif çağrışımın istendiği noktada devreye giriyor. (ya da girmeli)

image

Bu görselde yalnızca olumlu çağrışımları görüyorsunuz,  rengin bütüne aykırı olduğu taktirde çağrıştıracağı olumsuz hissiyatlar belirtilmiyor.

Teknik kısımlar benim işim değilse de, renk skalası doğrultusunda gitmenin bildiğim iki yöntemi var:  

  1. filmin renk filtresinden/efektinden geçmesi
  2. çekim planının o şekilde kurgulanması

Çekim planı titizlikle kurgulanmadığında, efekt uygulaması sonrasında tam randıman almak kolay değil. Konuya dair bir örneklemeyi daha önce şurada paylaşmıştım. 

Film renk skalaları hakkında seneler önce ilk denk geldiğim site moviebarcode idi. 

Filmlerden alıntılanmış kareleri de görebileceğiniz biraz daha detaylı bir çalışmayı yeni bulduğum thecolorsofmotion linkinden inceleyebilirsiniz.

image

Efekt uygulanmış Matrix ve direkt planlanmış renk skalası ile  Darjeeling Limited filmlerini kıyaslamanızı öneririm. İzleyici olarak, bu sektörün içinde değilsek, aradaki farkı çok net takip edemeyebiliriz.

Bu renk seçimleri konusunda, hele ki duyguya değil de, Hollywood menşeili beyin yıkamaya yönelik olanlar konusunda nice senaryo yazılabilir. Ya da şöyle diyeyim: ardındakini görebiliyorum öyleyse yazabilirim! :)