GİYİMDE VE MİMARİDE RENK UYUMU AYNI TEMELE Mİ DAYANIYOR?
“Hap” bir yanıt beklentisiyle linke tıkladıysanız; “Hayır, kişiyi bütünleyen renk uyumlu palet ve bir mekana uyarlanacak renk paleti aynı prensipler üzerine inşa edilmiyor” diyerek sizi başka linklere yolcu edelim.
photo credit: pozytywnewnetrza / pixabay.com
Kalan sağlar bizimdir diyerek ilerliyorum:
Kişisel renk analizinde kullandığımız yöntemin temeli kabaca; ciltten yansımaları izleyip değerlendirdiğimiz bir seans sonrası, “pigment dağılımımızın, doğada hangi mevsimdeki uyumlu renk birlikteliği ile eşleştiğine” dayanıyor. Hatta bu hizmeti “mevsimsel renk analizi” olarak adlandırdığımız da oluyor.
Bu renk paletinin kişinin renk toleransı dahilinde olduğunu bilmenin güvencesiyle, aynı palet, dekorasyonda renkli seçimler için de rahatlıkla kullanılabiliyor.
Gel gelelim bu mevsimsel renk paletindeki beyazları, grileri, bejleri aynı mekana hapsettiğimizde sonuç estetik bütünlükten fersah fersah uzaklaşıyor. Bu noktada kişisel renk paletinden çıkmak ve mekandaki yapı malzemelerinin, duvar boyasının, ahşap ve metal unsurların ihtiyacı olan renk paletini gözeterek planlama yapmak gerekiyor.
Haliyle bu seçimi usturuplu ve estetik sonucu garantileyerek yapabilmek bilgi, gözlem ve deneyim gerektiriyor. Neden yalnızca bilgi değil derseniz; eğitimlere sızmış ezbere dayalı nice kuralın, zetetik yaklaşımla (doğrudan araştırarak yani gözlemleyerek, deneyimleyerek bulma yöntemi) yıkılması gerektiğini öğrenmiş bir renk danışmanıyım.
Mimari uyumun, mevsimsel uyumdan farklı ölçütleri içerisinde (ışık ısısı, ışık yönü, evrensel pigment sınıflandırması vb) belki de en önemli fark, özellikle “beyaz ve nötr renklerde kendini gösteren renk illüzyonları”.
Göz, çok sayıda rengi beyne aynen aktarıyor, burada bir problem yok, ama beyin bu yoğun sinyalleri yorumlarken bizlere şaka yapmaktan geri durmuyor. Bu şakalaşma tarzını çokça deneyimleyerek, bu illüzyonlara hakim olarak mekanlarda profesyonel seçim yapmak gerekiyor.
photo credit: David Novick - confettiMobilya, duvar boyası, ev tekstili, gayrımenkul gibi sektörlerin kataloglarındaki ve websitelerindeki görsellerin tüketiciyi hızlıca karar vermeye yönlendirememesinin başlıca nedeni estetiğin öncüllerinden renk uyumunu içermeyişi.
Görseldeki tüm dairelerin aynı renk olduğunu söylemeli miyim bilmiyorum :)