HAVUZ PROBLEMİ VE MİMARİDE RENKLER 

Einstein, öyle yerlere göklere koyamadığım bir karakter değilse de, alıntılamaktan hoşlandığım nice güzel özlü sözü var:

Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir - Einstein

Ders notlarım ve aktarımım, zaman içerisinde sadeleşti, basitleşti, tam saflığa ulaşmadıysa da o yolda… 

Blog yazılarım da bir gün dilerim bu kıvama gelir. Şimdilik monolog oldukları için, alıyorum sazı elime, kısmen okuyucu ile konuşuyorum, kısmen kendimle… Af ola!

Henüz sazı elime almadan, hızlıca konuyu duyurayım

2018 ilk yarısı için planladığım “Mimaride İleri Renk Bilgisi” eğitim tarihi, mekanı, içeriği, kazandıracağı yetkinlikler ve katılım bilgilerini en kısa zamanda  paylaşmayı planlıyorum. Şimdilik, en fazla 12 katılımcılı, bir tam gün veya iki yarım günlük bir açık eğitim var planda. 


image

Bu eğitimin nasıl şekillendiğine dair de bir fikir sahibi olmak isterseniz, bugünden tesadüfi bir facebook yazışma alıntısıyla paylaşmaya başlamak istiyorum:

20 yıllık arkadaşım - Havuz içine bu renk fayans döşeyeceğiz Oya’cım. Sence takacağımız ampul rengi (havuz içi aydınlatma) beyaz mı, yoksa günışığı mı olsun? 

Oya- Havuz aydınlatması konusunda bir deneyimim olmadığından yanıltmak istemem. Renk ve aydınlatma birbirini bütünlüyorsa da, apayrı iki uzmanlık. Mimari eğitimi sonrası aydınlatma üzerine yüksek lisansını tamamlamış olan aydınlatma tasarımcısı komşuma rahatlıkla ve çekinmeksizin sorabilirim.

20 yıllık arkadaşım - Dur bakayım, bir  abimiz var ve havuzlu binada oturuyor, bir de ona sorayım. Çok teşekkürler. 

20 yıllık arkadaşım - Mavi olsun dedi abimiz. Günışığı, beyaz ve maviden, maviyi seçti, gece daha iyi durur dedi.

Oya- Abiniz “daha iyi durur” demekle yetindiyse bir kez daha düşünün derim  "Şu nedenle..“ yanıtını bulana dek araştırmanızı öneririm 

20 yıllık arkadaşım - Çok kasamayacağım, siteninin havuzu işte :)

İlk sorudaki “sence” edatı, subjektif bir görüş talebinde bulunulduğuna işaret ediyor, doğru mu? Yanılıyor veya titizlik yapıyorsam düzeltin lütfen. 


Mesleğimi bilimsel temelde, renk matematiği kullanarak icra ediyorum. 

Hem 11 senelik kişisel renk danışmanlığı temelimle, hem de mimari renk danışmanlığı eğitimim sonrası 4 senenin deneyimi, gözlemleri ve araştırmaları ile, mimari renk matematiğine yeni formüller ekleme şansım oldu. 

Bir işin uzmanı olduğumuzu düşünen bizler, aynı maliyete sahip uygulamanın, “bence” doğrultusundaki seçimine denk geldiğimizde,  hizmetlerimizi yeterince duyuramadığımız için kendimizde eksiklik hissediyor, biraz da bunca emek verilmiş uzmanlıkların yok sayıldığı bir zihniyete hayret ediyoruz.  

Peki hayret etmekte haklı mıyız? Hayır ama ediyoruz işte… Stil programı izleyen herkesin stil danışmanı kesildiği ve bu ünvanı kullanmasında yasal olarak önünde bir engel olmadığı bir sistem.  Günümüz iç mimarlık öğrencisinin renk dersinin seçmeli olduğu, ancak renk önerisi getirmesini de bekleyen bir eğitim…. Daha örnek vermeye gerek var mı?

image

Neyse. Dönüyorum renklere… 

Kişisel renk danışmanlığı bilgimin, altı senenin sonunda, dekorasyonda işe yaradığını görmek hoşuma gitmişti. Ancak gecikmeli olarak anladığım şey şuydu: 

Mevcut renk tasnifi bilgim, söz konusu olan "renkler” ise, yani kırmızı,sarı, pembe, ne bileyim işte yeşil ise, işe yarıyordu. Ama..

  • Rengin açığı, yani beyaz ailesi ve 
  • Rengin seyreltilmiş hali yani gri ve bej dediğimiz nötr renkler, 

tamamen başka mantıkta ilerliyordu!

Özellikle nötr renk ailesi, çevreden gelen yansımalara pek bir hassastı ve renkleri ayrıştıran göz konilerimizi dinlendirmek üzere beynimiz apayrı bir algı mekanizması geliştirmişti. Ve elbette bunları da bilmek gerekiyordu.

Haftalar süren mimari renk eğitimim sonrası biraz zorlayarak ve zorlanarak da olsa deneyim kazanma şansı bulabileceğim firmalara teklifler götürdüm ve çoğundan kabul gördüm. 

Mimari ofislere eğitimler verdim. İnşaat firmalarına hizmetler sundum. Yapı malzemesi firmalarının mimarlara yönelik toplantılarında sunumlar yaptım. Yapı malzemesi kartelalarına dokunma, bilinçaltı seçim modellemesine göre dizme şansı buldum. Projeler geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Emlak danışmanlarına farkındalık seminerleri verdim, vermeye devam ediyorum.  Renk uyumu aplikasyonu için renk algoritması yazmaya kadar gitti iş :)  

Gerçi "çok iş yaptım, çok deneyim kazandım" demeye çalışır görüntüsü verdiysem de,  aslında iş akdi dediğimiz resmi kısmına değil, insan ilişkileri ve sektörü tanıma kısmına dem vurmak istedim: 

Bir rengin doygunluğu dediğimizde, farklı üniversite mezunlarının farklı algıladığını bilmek, benim açımdan kıymetli örneğin.. 

MİMARİDE YAPI MALZEMESİ RENK SEÇİMLERİNE DAİR BİR İKİ TESPİT:

- Mimarların geçmiş çalışmaları, imza renk ve formlarını yansıttığı için, aldıkları işlerde çizgilerini koruyabilme özgürlükleri büyük avantaj.  

- Ancak konut veya kişisel ofis planlayan iç mimarlar söz konusu olduğunda, mekanın ihtiyacı, kullanıcının beğenisi  doğrultusunda seçimler, daha büyük bir gereksinim oluyor galiba. 

image

İmza tasarım doğrultusunda ortaya çıkan estetik bütünlük, sizinle aynı beğeniye sahip kişiye %100 hitap edecektir. Ancak benzer beğeniye sahip kişilerin topluma oranı sadece %20 seviyesindedir.

Bu %20lik kesimden iş aldıysanız gayet güzel..Diğer kitleye de hitap edebilmek istiyorsanız:

Diğer %80lik beğeniyi de tanımlayabilmek ve bilmek durumundasınız ki hizmet, tasarım veya ürün satmanız kolaylaşsın, potansiyel müşteriniz alım/sözleşme kararını hızlı versin.

Bu beğenileri tanımlamak eğitimimizin yaklaşık çeyreğini oluşturacak.


Eğitimin asıl odağı, kazandırmak istediği yetkinlik şu:  

Toprak renklerini ve beyazları öyle bir tanımlayabilmeli ve seçebilmelisiniz ki; bir arada kullandığınızda malzemelerden biri tahminizden pembe, kırmızı, mor, yeşil ya da sarı algılanmasın…  Göz aynı anda iki rengi birarada gördüğünde, beyin bunu nasıl tercüme ediyor bildiğimizde ve alternatif ürünleri uygulama esnasındaki açılarda kıyasladığımızda bu yanılgıyı kısmen garantiliyoruz.

Uyumlu seçimin oldukça pratik bir yöntemini, kendi mimari renk danışmanlıklarımda baz aldığım sınıflandırmayı eğitimde aktarıyor olacağım.

Sınıflandırma parkeden, duvar boyasına, mutfak tezgahından, ıslak zeminlere tüm yapı malzemeleri için geçerliyken, sistemin temeli (universal tint sistemi diyebiliriz), duvar boyası bazlarından (pasta) ve pigmentlerinden geliştirilmiştir.


Ağustos 2017'de, mimari renkler alanında 4 senelik deneyimimin yeterliliğinden emin olunca kurgulamaya başladığım, renk tonu gruplaması haricindeki farklı parametrelerin hesaplanmasını gerektiren boya ve yapı malzemesi seçimleri konusundaki eğitim formatımı, ders notlarımı ve eğitimde paylaşacağım sunumu  geçtiğimiz ay bitirdim.

Blog ve e-bülten paylaşımlarıma istinaden olsa gerek, iç mimarlardan gelen eğitim talepleri yoğunlaşınca, planladığımdan erken bu eğitimleri vermeye başlayacak görünüyorum. Güzel ve renkli paylaşımlarımız olsun dilerim!

Bekleriz efendim :)