HEX KODLAMASI = BİR RGB ŞİVESİ
HEX kodlamasının bir RGB şivesi olduğuna yeni ayılanlardanım.
Mesleğim gereği mi, tabiatım gereği mi bilmiyorum ama kodları çözmeyi de, örüntüleri gözlemleyip, genellemek üzere kodlamayı da seviyorum. “Şey"ler arası ilişkileri geometrik veya sayısal ifade yöntemleri… Renk danışmanlığımın bir parçası da, doğal olarak: renk kodları.
Kahve! Tek arkadaşımsın… #3C2A15… Hmm, çok koyu… #926F4F.. Harika…
Kısa bir bilgi olması adına; dijital ortamda renkler kırmızı, yeşil ve mavi (Red, Green, Blue) ışık karışımlarından elde ediliyor. Evet, bu yazıyı okurken gördüğünüz renkler, cep telefonunuzda, tabletinizde, bilgisayarınızda bu üç renkteki pixellerin birbirlerine komşu dizilmesiyle oluşuyor.
Şu RGB ve HEX (hexadecimal, altı basamaklı) kodların apayrı iki dil olduğunu zannederken bir de ne okuyayım! "Lacivert” kelimesini iki ayrı yabancı dilde telaffuz etmekten farklı değilmiş.
Bazen renk iletişim araçlarına çamur atar veya överim: Rengin ismi, ne olduğuna dair en ufak fikir vermiyor (Pantone), ancak kısmen fikir veriyor( RAL), muhteşem bir sistem (NCS) gibisinden… RGB'yi biliyordum da, HEX kodun onun türevi olduğunu bilmiyordum.
RGB sistemi ile tanımlanmış bir rengi üç aşağı beş yukarı zihnimde canlandırabiliyordum da (bazen yanılıyorum tabii) HEX kod başka bir gezegene ait bir kodlama sanıyordum:)
Buyurun, yukarıdaki görseldeki acı kahveden ilhamla bir kod okuma denemesi yapalım:
RGB ve HEX sistemlerde 0'ın ışıksızlığı temsil ettiğini bilirseniz, rengin koyuluğuna açıklığına dair de bir fikir yüretebilirsiniz.
Haydi bana müsade! Şimdi ilkokul dönemimde kalmış bir bilgiye, mors alfabesini hatırlamaya gidiyorum:)