ELEŞTİRİ VE ÖVGÜLERİ NOT ALIN - RÖPORTAJ 

İKRA DERGİ / ARALIK 2013 / Neşe Tunç

Yaptığınız işi tanıtır mısınız?

İngiltere’de renk danışmanlığı eğitimimi aldım. Kişisel renk danışmanlığı ile başladığım mesleki yolculuğu, şimdi renk seçimi gerektiren hazır giyim gibi, dekorasyon gibi diğer alanlarda da danışmanlık ve çözüm ortaklığı sunarak sürdürüyorum.

Bireysel uygulamalara da elbette devam ediyorum ve kişileri bütünleyen giysi, aksesuar, makyaj renklerini reçeteye döküyorum diyebilirim. Seansların sonunda kişilerin ellerinde, ömür boyu kullanabilecekleri, renk seçimlerini güvenerek yapabilecekleri bir bilgi oluyor.

Mesleğimizin yakın gelecekte çok popüler olacağını düşünüyorum. Bu konuda kurs vererek meslektaşlar da yetiştiriyorum son iki senedir..

Kişisel renk analizi nedir?

Renk analizi kişinin görüntüsüne dair atması gereken ilk adım.

Önce renkler bilinmeli, sonra stil. Renk analizini, kişiye doğal olarak bahşedilmiş saç, cilt, göz rengi uyumunu formüle etmek olarak tanımlayabiliriz.. Bir renk haritasında kişinin doğal renklerini doğru alana yerleştirebildiğimizde, kişiyi bütünleyen tüm renk tonlarına ulaşıyoruz.

Renk haritasında kabaca 4 ana renk grubu var. Her bir grupta her renk mevcut ancak tonlar farklı.

Cilt rengini giysilerden gelen yansımayla değiştirmeksizin, olabilecek en sağlıklı ve genç görüntüyü sunabilmeyi hedefliyorum. Özellikle yüz bölgesine yakın kullanılan eşarp, şal, bluz ve saç rengi tonu görüntümüzde en özenle ve dikkatle seçilmesi gereken ayrıntılar..

Bu dört ana renk grubunu nasıl sınıflandırabiliriz?

Bahsettiğimiz 4 ana renk grubu mevsim isimleriyle anılıyor. Ve tamamen o mevsimde doğada hangi renkleri, hangi kombinasyonları gördüğümüze paralel.

Örneğin yaz mevsiminde keskin güneş altında rengi biraz atmış bitkileri düşünebilirsiniz, suluboya tablo olarak tanımlıyorum genelde bu görüntüyü.

Kış mevsiminde çam yeşili, kar beyazı gibi net renkler ve derin kontrastlar var.

Sonbahar grubunu tanımlayacak renkler sarıdan ambere, turuncudan narçiçeğine iç içe geçmiş sonbahar yaprakları.

İlkbahar ise filiz yeşillerinden, canlı çiçek renklerine kadar geniş bir skala..

Kendi kendimize renk analizimizi yapabilir miyiz?

Elbette. Biraz zahmetli olmakla birlikte, her gün, giydiğimiz kıyafetlere dair eleştirileri, övgüleri not edebiliriz. Renkleri tanımıyor olabildiğimiz sürece “canlı renkler” mi, “yumuşak tonlar” mı, “orta koyulukta” renkler mi “koyular” mı bizi bütünlüyor gözlemleyebiliriz.

Cilt rengimizi değiştirmeyen renkler kısmında biraz zorlanabiliriz. Bu noktada da “hasta mısın”, “iyi görünüyorsun” gibi tepkileri değerlendirebiliriz. Bizi ışıldatan renkler, giysiye değil kendimize aldığımız övgüler, doğru yolda olduğumuzun habercisi.

Bunun yanı sıra Haziran ayında piyasaya çıkan kitabım “%100 YAKIŞTIR – Bütünleyici Giysi, Makyaj, Saç ve Aksesuar Tonları” adlı kitabım da, bir renk danışmanına ulaşamayan kişilere, ayna karşısında kendi renk gruplarını bulabilmek adına bir yol gösterici olacaktır. Renk gruplarını bulduktan sonra da, kitabın arkasında kendi renk gruplarına ait renk kartelasını kesip alışverişlerinde beraberlerinde bulundurabilirler.


Renk seçiminin profesyonel ve sosyal hayattaki rolü nedir?

Renk seçimi ve kontrast oranını doğru ayarlayabilmek, iş hayatımızda, sosyal hayatımızda kendimizi nereye konumlandıracağımıza dair büyük bir güç.

Her renk ayrı bir mesaj içeriyor. Pigmentasyonumuzla uyumlu ton, rengin olumlu çağrışımını aksettirirken, uyumsuz ton, olumsuz algı yaratıyor. Örnek vermek gerekirse; doğru mavi ton, ne kadar akılcı olduğumuzu, zihnimizin sağlıklı işlediğinizi ve güvenilir bir insan olduğumuzu iletebilecekken, uyumsuz mavi tonda soğuk ve burnu havada algılanabiliriz…

Seçimini yaptığımız renklerde bizimle uyumlu tonu kullanmak bu işin asıl sırrı.


Moda renkler konusunda ne düşünüyorsunuz?

Modayı takip etmekte bir mahsur bulmuyorum, trend rengin sizle uyumlu tonları rahatlıkla bulunabiliyor oluyor. Örneğin sarı moda ise, limon sarısını da, uçuk sarıyı da, hardal sarısını da, civciv sarısını da aynı sezonda görebiliyor oluyoruz.

Fakat şahsi görüşüm, kişinin kendisini yansıtmasından yana. Pembeden hoşlanmayan kırmızıya düşkün biri örneğin, moda diye pembe rengi giydiğinde kendisi de çok mutlu olmayabiliyor..


Doğru renk seçimi iyi görünmenin yanı sıra ne faydalar sağlar?

Doğru renk seçimi, öncelikle yakışıp yakışmadığından emin olamadığımız durumlardaki endişelerimizi giderir. Bu, her daim kendine güvenmek anlamına gelir. Kendimizden memnuniyetimiz karşımızdakine mutlaka yansıyor.

Tabii alışveriş ve giyinirken parçaları eşleştirme süreleri çok kısalıyor.

Bir de elbette herbirimizin giyim bütçesi apayrı ama eminim herkes birbiriyle eşleşebilen parçalardan oluşan bir gardrobun hayalini kuruyordur.

Dekorasyonda renklerden bahsettiniz. Bu danışmanlığı da aynı sistemle mi veriyorsunuz?

Mekanlarda renk danışmanlığını iki yöntemle sunuyorum. Hane halkının ortak renklerinden yola çıkabiliyorum. Elbette mevcut mobilyalar, zeminler, döşemelikler seçilecek en uygun duvar boyası renkleri ve dekoratif ayrıntılara dair ipucu oluşturuyor.

İşyerlerinden ve ticari alanlarda ise ikinci yöntemi kullanıyorum. Mekanın çağrıştırması istenen sıfatlara paralel renkler ve tonlar belirledikten sonra, renk kombinasyonu öneriyorum.

Çok teşekkür ederiz, son olarak İkra Dergi okurlarına bir mesajınız var mı?

Ben çok teşekkür ediyorum, tüm okurlarınıza renklerle barışık oldukları, bol renkli günler diliyorum.