“İNTİKAM DİZİSİ” RENK MATEMATİĞİNDEN ÇAKTI

 

 

Sadece matematikten :) Renk matematiğinden..

Ulusal kanallarda yer alan her yeni dizinin ilk bölümünü izlemeyi, en azından göz atmayı, mesleğimin gereği olarak yerine getirmeye çalışıyorum. Karakterleri üç aşağı beş yukarı gözlemlemeyi ve kendi sistemime oturtarak yorumda bulunmayı seviyorum. Renk analizi sisteminin her “estetik durumu” desteklediğini ve her “göze hoş görünmeyeni” zaten önceden kestirebildiğini defalarca teyit etmek hoşuma gidiyor.

GENEL DURUM:
Bu makale, bir dizi dedikodusu, beğenisi veya yergisinden ziyade, Türk film/ TV/ dizi endüstrisinin deneme-yanılma yöntemini kullanmakta ısrarcı olmasını eleştiriyor olacak.

Bu sektörden, maliyet sayılmayacak yöntemlere ve uzmanlıklara çok az sayıda bilinçli kişi başvuruyor. Bugüne kadar birebir çalıştığım kişileri düşündüğümde;

- Bireysel olarak başvuran oyuncular ve sunucular
- Bir casting ya da yapım firmasının organizasyonu ile gelen oyuncular
- TV kanallarının sunucuları

çok ama çok az bir yüzdeyi oluşturuyor. Tahminlerinizin aksine..

Kostüm sorumlusunun işini kolaylaştıran bu yöntemle, varsa sponsorun etkinliğini arttırmak ve en önemlisi oyuncunun istenen çağrışımı yapabilecek görüntüye ulaşmasını sağlamak aslında o kadar kolay ki!

Şöyle bir tezim var: kostüm sorumlularının çoğu kendi beğendikleri renk ve modelleri oyuncuların üzerinde görmek arzusunda. Sonuç ise, bu seçimlerle tesadüfen iyi bütünleşen veya hiç bütünleşmeyen iki apayrı uçta karakter barındıran diziler…

İNTİKAM:
Gelelim sezonun tanıtımı en çok yapılan ve merakla beklenen dizilerinden birine, “İntikam”‘a.

Hafize Çeliktürk tarafından yapılan styling bence iyiydi ancak renk konusunda deneyimli bir göz, elbette çarşamba pazarı gibi görüntülerden oldukça rahatsız oldu ve dizinin başında bu kadroya destek verebilmiş olmayı gönülden diledi.

Hafize Çeliktürk'ün yapabileceği daha fazla birşey şimdilik olamazdı, zira durum öyle karmaşıktı ki… Kıyafet Beren Saat'in alışkın olduğu makyajlarla mı uyum sağlamalıydı yoksa softlaşan ve bazı ışıklar altında dore-bakır yansımalı görünen saçla mı uyumlu olmalıydı, yoksa dizinin orijinalinde Beren Saat ile aynı rolü paylaşan Emily VanCamp'e giydirilen canlı sıcak renkleri mi takip etmeliydi, buyurun size gereksiz bir çelişki… Bilinmeyeni bol bir denklem ve benden söylemesi, şu anda çözümü yok.

Kıyafetleri bol bol takip edilecek bu dizi Aşk-ı Memnu ile aynı konuda yarışabilir diye düşünüyorum. Ancak bu kadar değiştirilmiş bir Beren Saat varken Hafize Çeliktürk'ün işi Deniz Marşan ve Başak Dizer Fransez'den daha zor…

CANLI RENKLER - YUMUŞAK TONLAR:
İnternette denk geldiğim bazı yorumlar, seyircinin de Beren Saat'i, Emily VanCamp’ın rolu icin fazla masum ve donuk bulduğunu gösteriyor. Doğal renkleri KIŞ grubuna paralel olan bir oyuncudan, saçına balyaj yaparak güç niye eksiltilir anlamıyorum. İlk başta dizinin orijinalinden kopyalanıyor diye düşündüm ancak elbette araştırınca Emily VanCamp’'in doğal mı, rol gereği mi bilmiyorum ama canlı diğer bir grup olan İLKBAHAR paletinden renklendirildiğini gördüm.

image

Eski bloglardan hatırlayacaksınız;
- Meryem Uzerli dizinin orta yerinde, günlük hayatta kendisini kötü gösteren renkten kurtulmak istemiş ve yönetmenle ters düşmüştü.
- Merve Boluğur ise yine dizinin ortasında bakır rengi yine alıştığımız mavi-siyaha döndürmüştü.
- Beren Saat bakalım ne kadar tahammül edebilecek duruma?

Bu arada, saçın işçiliğine diyecek bir şey yok, gerçekten güzel boyanmış bir saç. Ama ne yazık ki Beren Saat ile uyumsuz..

Aynı konudan devam edelim, farkındaysanız, canlı kırmızı elbisesi Beren Saat'ten daha çok konuşuldu. Bilgi tazeleyelim mi? O kadar canlı bir kırmızı elbise, röfle ile yumuşatılmış görüntüdeki oyuncudan elbette rol çalar… Neymiş? Net renk, soft rengi yermiş :)

KISSADAN HİSSE:

Renk seçimlerinin, kuaför, styling veya kostüm sorumlusundan değil taaaa casting aşamasından başlaması gerektiğini yineliyorum. Her renk kimliğinin çağrışımı farklı. Güçlü, işbitirici, güvenilir, sakin, eğlenceli, hareketli, konuşkan vb sıfatlara sahip rollere, ilgili mevsimden oyuncu seçtiğiniz anda yumuşacık akıp gider bugün sorun diyebileceğimiz çözümsüz durumlar..

Kişiye özel renkleri bilmeksizin, stil seçimlerinde başarıyı tutturabilmenin -şans hariç- mantık barındırmadığını senelerdir görmekteyiz.

Diğer meslektaşlarından bi adım ileride mesleğine devam etmek isteyen kostüm sorumlularının renk analizi yöntemlerini öğrenmeleri gerektiğini savunuyorum. Gossip Girl, Sex and The City gibi moda ve kıyafet sponsorlarıyla içiçe olan dizilerin ardında yatan başarıyı incelemelerini öneriyorum.