ODALARA GÖRE BOYA RENGİ SEÇİMİ - RÖPORTAJ

EVİM DERGİSİ / 2013  

Dekorasyonda renkler seçilirken elbette bazı genel geçer kurallar olmasına rağmen, mekanda yaşayan kişileri yansıtması birincil önemdedir.

İkinci konu ise, ilgili odanın yaşam tarzınıza göre hangi görevi üsteleneceği bilinmelidir. Örneğin mutfak yemek hazırlama mekanı mıdır yoksa, yeri geldiğide arkadaşlarla sohbet ortamı görevini de üstlenecek midir? Yatak odası sadece uyumak üzere mi kullanılacaktır yoksa aynı zamanda kitap okunacak bir oda mıdır?

İşi basitçe formüle dökmek için şöyle başlayalım:

Soğuk renkler (yeşil, mavi, mor) genelde sakinleştirici, rahatlatıcı, huzur verici renklerken, sıcak renkler (sarı, turuncu, kırmızı) daha harekete, sohbete yönlendiren renklerdir.

Bahsi geçen bu ana renkler net ve canlıdır. Bir renk ne kadar canlı ise, psikolojik etkisi ve titreşimden kaynaklanan fiziksel etkisi de o kadar güçlü olur.

Odalar için kullanılacak renkler belirlendikten sonra ideal olan, bu renklerin tüm evde bir uyum yaratmasını hedeflemektir. Bu da ton seçimi ile olur. Canlı renkler mi kulanılacaktır, yumuşak tonlara mı kayılacaktır. Veya rengin zemininde gözümüzün ayırdedebildiği ton hangisi olmalıdır.

Bir rengin içinde sarıyı baskın görüyorsak, sıcak alt tonlu olarak nitelendiriyoruz. Bir rengin içinde sıcaklık (sarı) eksik ise bu pembemsi veya mavimsi diye tanımladığımız renkleri ise soğuk alt tonlu olarak nitelendiriyoruz.

Örnek vermek gerekirse:
Sıcak alttonlu: kahverengi/ krem/ bej/ petrol mavisi/ portakal rengi/ şeftali rengi/ altın (dore)/ kanarya sarısı vb
Soğuk alttonlu: siyah/ beyaz/ fuşya/ gece mavisi/ mavimsi kırmızı/ mavimsi mor/ mavimsi yeşil/ pembeler / gümüş (lame)/ limon sarısı vb
image
(kaynak: LDa Architecture & Interiors)

 

Bir ev dekorasyonunda bu çağrışımlar belirlendikten sonra, örneğin kırmızı bir yatak odasının uyumak için ideal olmayabileceği düşünülebilir. Bu durumda soğuk alt tonlu (pembemsi) bir kırmızı ile yatak odası dekorasyonunda bu renk rahatlıkla kullanılabilir. Renk sıcak olmasına rağmen, bir miktar mavi ilavesiyle rengin sıcaklığını kırabiliyoruz.

Güne hazırlanırken kullandığınız ayna, yatak odanızda, antrede veya banyoda bulunabilir. Bu durumda giysi renklerinizde size yakışan, içinde iyi hissettiğiniz bir tonu duvarda da kullanmak ve aynaya baktığınızda kendinizi iyi hissetmek akıllıca olacaktır.

Mutfaklar için genelde iştahı arttıran sıcak renkler seçilir. Fakat soğuk renklerin kullanıldığı bir mutfağı hayal ediyorsanız rengin daha sarısı baskın tonları seçilebilir. Örneğin çam yeşili yerine, çimen yeşili gibi. Yine de önerimiz sıcak alt tonlu soğuk renklerdense, sıcak renklerdir.

Rahatlamak, gevşemek, dinlenmek için kullanacağınız odalarda –ki yatak odanız, banyonuz olabilir- soğuk alt tonlu renkler idealdir.

Özellikle kırmızı, yüksek kan basıncına neden olduğundan, dinlenmek üzere belirlediğiniz odalarda kullanılmamasını öneriyoruz.

Eğer bir spor odanız varsa, harekete destek olmak üzere sıcak renkleri kullanabilirseniz fakat bu aynı zamanda beden ısınızı da arttıracağından, sıcak bir rengin soğuk alt tonlusu en iyi seçim olacaktır. Örneğin civciv sarısı yerine limon sarısı daha uygun olacaktır.

Yaşam odaları için birbiriyle uyumlu nötr renkler önerilmektedir. Hele ki her sene yeni bir dekorasyon yapmayacaksanız, en uygunu, odayı tanımlayacak rengi en fazla bir duvarda, objelerde, yastık kılıfı, masa örtüsü gibi kolay değiştirilebilir detaylarda kullanmaktır.

Çalışma odaları için konsantrasyonu arttıran rengin yeşil olduğu söylenir. Bu konuda da seçiminizi size en uygun tonu yakalayarak belirleyin. Bu dekoratif amaçla kullanacağınız bitkilerle elde edilebileceği gibi, duvar boyasında da kullanılabilir.

Mor, pahalı, sofistike bir görünüm verecek olmasına rağmen, kişiyi kendi içine yönlendiren bir titreşimi vardır. Kendisiyle barışık kişilere huzur verirken, kendi iç çatışmaları olanları depresyona sürükleyebilir. Dinlenme odalarında morun açık tonları: lila, lavanta vb tonlar kullanılabilir.

Çocuk odalarında canlı renkler kullanmak çocuğu mutlu eder ve odasında oyun oynamaya yönlendirir. Fakat duvarda canlı renklerin kullanımı, uyuma zorluklarına neden olabilir.

Soğuk alt tonları kulandığınız bir dekorasyonda metaller beyaz, sıcak alt tonları kullandığınız bir dekorasyonda metaller sarı ve yumuşak tonları kullandığınız bir dekorasyonda parlak olmayan metalik renkler bütünleyici olacaktır.

Aynı şekilde –her ne kadar yatay yüzeyler renk uyumunda devre dışı bırakılabilecek olsa da-kullanılan ahşap zemin, mobilya ve ayrıntılarda, seçim yapma şansınız varsa, sarımsı, turuncumsu, yeşilimsi bir ton farkettiğiniz ahşapları sıcak alt tonlu dekorasyonda, pembemsi, grimsi ahşapları da soğuk alt tonlu dekorasyonda kullanmanız estetik bir sonuç verecektir.

Renk seçimlerinizde zorlandığınızda doğadaki renkleri kullanmak da alternatif bir çözümdür. Gözün aşina olduğu, kanıksadığı renkler rahatsız edici olmayabilir.