HERKES RENK DANIŞMANI OLABİLİR Mİ? - RÖPORTAJ

PARA DERGİSİ / 2019/ Yeşim Oksay

Renk danışmanlığı nedir?

Bir bütünü oluşturmak üzere seçilen “renk tonları arasındaki uyum” ve seçilen renklerin “amaca hizmet etmesi” bireyler ve renge dokunan sektörler için çok önemli. Renk danışmanlığı,  bu seçimleri kolaylaştıran bir hizmet. Bireylere, mimariye, tasarıma ve üretime yönelik, temel eğitimleri de ayrışan dalları var.

Kişisel renk danışmanlığı seanslarımda 12 renk grubunu temel alan tümdengelim yöntemi kullanıyorum ve ciltte istenmeyen yansımalara sebebiyet veren renk tonlarını eliyorum. Akabinde kişinin bireysel niteliklerini değerlendiriyor ve doğal özelliklerini onurlandıran renk paleti ile giyim ve makyaj alışverişleri, gardırop ve dekorasyon seçimlerini çerçeveliyorum.

Herkes kişisel renk danışmanlığı yapabilir mi, bu yeteneğe sahip midir?

Kişisel beğenilerini devre dışı bırakmaya açık,  herkesin farklı ihtiyacı olduğunu kabuletmeye hazır, insan ilişkilerini seven herkes, 20 saat cıvarı sağlam bir eğitim sonrası kişisel renk danışmanlığı hizmetleri vermeye başlayabilir. Varsayımlar yerine matematiğe dayandığı için, yetenek yerine, neden-sonuç ilişkisi gözeten bir temel yeterli.  

Eğitim veriyor musunuz?

Türkiye’de eğitim arayışında olup, benim gibi bulamayanları hedefleyerek 2007 senesinde Londra’da eğitimimi aldım.  Beklediğimden erken ulaştığım ve “üç ayrı metodoloji” doğrultusunda icra ettiğim 2000  seans deneyimi,  hem 2013 senesinde yayınlanan “%100 Yakıştır” isimli kitabıma altyapı oluşturdu,  hem de bu farklı üç ekolü hatalarından arındırarak saf bir müfredat oluşturma imkanı buldum.

Bu sitemime dayanarak salt  “kişisel renk danışmanlığı” hizmeti veren nice öğrencimle, ülkemizde dünya standartlarının da üstünde hizmet sunduğumuza dair farkındalık yaratabildiğimizi umuyorum.  

Eğitim içerikleriniz nasıl?

Derslerimin birinci günü renk bilgisi ve ikinci günü ise danışanın renk analiz yöntemleri üzerine kurgulu. Binlerce seansımdan damıttığım, kişilerin öğrenme farklılıklarını da gözettiğim “danışmanlık” kısmına ağırlık veriyorum.

Bunun haricinde tek günlük “ileri renk bilgisi ve uyumu” modülümü, ihtiyaç ve hedef doğrultusunda sektöre özel zenginleştirebiliyorum.

Renk danışmanlığı hizmet fiyatları nedir?

Giyim bütçesini efektif kullanma zorunluluğundaki kişilere katkısı daha da yüksek olan bu hizmet, atıl duran bir iki giyim parçasına eşdeğer bedelde. Lüks hizmet yerine ulaşılabilir hizmet olarak konumlandırmayı seçtiğim bireysel seans, workshop ve renk derslerime dair güncel fiyat listem websitemde mevcut.

Üretime yönelik satın alma kararını hızlandıracak çözümler, coğrafi dağılımlara göre satış analizleri, müşterinin satınalma alışkanlıkları ve benzeri konulardaki danışmanlık bedellerimi ise ihtiyacı tanımlayıp, netleştirdikten sonra sunabiliyorum.

Daha çok kimler bu kişisel hizmeti almayı tercih ediyor?

Yaş aralığı çok geniş 4000 küsur danışanımı değerlendirdiğimde bu hizmete ilgi duyulma nedenlerini kabaca; bütçeyi verimli kullanma, pratikleşme, arınma, sağlıklı görünme, güven tazeleme, yenilik, eleştirileri minimize etme veya onay alma, hayat tarzı değişikliği,  kıdem hedefi veya  değişikliği, ekranda ve medyada iyi görüntü sunma odaklarında sınıflandırabilirim.