RENK KÖRLERİ RENK DANIŞMANLIĞI YAPABİLİR Mİ?

photo credit: PublicDomainPictures / pixabay.com

 

 

Görme duyumuzun mekanizması ve sinyallerin algıya dönüşmesi son dönemlerde çoooook ilgimi çekiyor.

Kısacık paylaşmam gerekirse;

  • Göz retinasının arka bölümündeki ışık reseptörlerinin (alıcılarının) bir kısmı kısa, orta ve uzun dalgaboylarını ayrıştırarak beyne sinyallerini gönderiyor ve beyin bu bilgiyi renk olarak yorumluyor,
  • Reseptörlerin diğer kısmı ise aydınlığı algılayarak sinyalleri beyine ulaştırıyor ve beyin, gölgeler olarak işlediği bu bilgi ile form ve sanırım mesafeye dair bir yorumda bulunuyor. (hatam varsa düzeltmeler çok makbule geçecektir)

A)

Bireylerin pigment dağılımı doğrultusunda verdiğim kişisel renk danışmanlığında, gruplanmış farklı renk tonlarının danışanlarımın cildinde yarattığı (sarı, metalik veya gri olması fark etmeksizin) gölgeleri gözlemliyorum. 

Algımızın nasıl işlediğini incelemekteyken şunu fark ettim; Renk körü olmuş olsaydım dahi, bu değişiklikleri renkleri ayrıştıran reseptörlerle değil, aydınlığı karanlıktan ayrıştıran reseptörlerle yapacaktım.

Danışanımın renk grubuna ulaştıktan sonraki aşamayı da, koyu, orta ve açık renkleri ayrıştırabileceğim için rahatlıkla gerçekleştirebilecektim. Vay be!

image

Renk körlüğü, respetörün algılayamadığı kırmızı, yeşil veya mavi rengi beyaz görmek anlamına gelmiyor.Sadece görseli çok beğendim :)

B)

Buna mukabil yapı malzemeleri, duvar boyaları, dekorasyonda renk uyumunu gözettiğim mimari renk danışmanlığına gelince maalesef renk reseptörlerimin kusursuz işlemesine ihtiyaç duyuyorum. 

Zira renkleri gruplayarak ilerlesem de, büyük satıhların birbirlerine yansıması ve zihnin yorulan renk reseptörlerini dinlendirmek üzere kendince bir renk yorumu yapması (illüzyonlar) mimari renk danışmanlığına ihtiyaç duyulmasının ana nedeni…

Başlıktaki soruyu şöyle yanıtlamış olalım: 

Teorik olarak renk körlüğü öncesi renk danışmanlığını öğrenmiş biri “kişisel renk danışmanlığı"nı sürdürebilir ancak "mimari renk danışmanlığı"nda hatalı öneriler ihtimal dahilindedir.

Gerçi artık bunun da çözümü varmış. Yeni nesil renk körlüğü gözlükleriyle %90 normal görüş sağlanabiliyormuş.


Tüm renk danışmanlarının ışık reseptörlerine sağlık dileklerimle :)