RENK KÖRLÜĞÜ VE MAVİ RUJ

 

 

Uzun zamandır denemek istediğim bir çalışma vardı.

Bir renk körü ile çalışmak, renkleri nasıl algıladığını anlamaya çalışmak ve eğer hayatını kolaylaştıracak bir çözüm sunabiliyorsam, bu çalışmaya bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında devam etmek..

image

Renk körü olmanın avantajları. “Yaptım!”


Nihayet karşıma renk körü olan, websiteleri hariç, günlük hayatta ve giyimde renkler konusunda zorlanmayan, yine de elbette matrak hikayeleri olan bir bey çıktı twitter'dan. Eşiyle ve dünyalar tatlısı kızları ile ziyaretime geldiler.

Renk körlüğüne dair bir kaç ansiklopedik bilgi aktarayım önce:
1- Genetik olarak bir nesil atlayarak dededen, erkek toruna geçiyor, kız çocuklar ise yalnızca bu genin taşıyıcısı oluyor
2- Çoğu renk körü erkek, ancak 20li yaşlarında renk körü olduğunu fark ediyor
3- Renk körlüğünün farklı tipleri var.

Gelelim Fatih Bey'e. Fatih Bey, canlı renkleri ayırt etmekte problem yaşamıyor. Saf kırmızıyı net algılıyor. Fakat renk dediğimiz karışımda, kırmızı haricinde renkler de mevcutsa (mavi, gri vb) işte o zaman kırmızıyı algılayamıyor ve bizim fuşya ile mor arası skala, ona “mavi tonları"nda görünüyor.

Makyajdan pek de hoşlanmayan eşi hakkında "Mavi ruj sürmesini istiyorum ama yanaşmıyor” dediğinde, eşiyle birlikte kahkahayı patlattık. Zira etrafında nice kişiyi, belki sizi dahi mavi rujla görüyor :)))

Kıssadan hisse: Bu sosyal sorumluluk projemi rafa kaldırıyor, bir başkası üzerine kafa yormaya başlıyorum…

Bir ilginç bilgi daha; renk körü olan renk danışmanı duymuş muydunuz? O da var :) İngiltere'de. Bazı tonları ayırdedemese de, ciltteki yansımaları görüyor ve kumaşların üzerinde yazan yönlendirici bilgilerden destek alarak seansını gerçekleştiriyor.

Eveeeet, başlıkla yanılttım sizleri, beklentinize karşılık veremedim, pardon! ;) Fatih Bey tekrar çok teşekkürler..

EDIT (2023): Şimid şimdi anlıyorum ki Fatih Bey'in renk reseptörlerindeki durum, renk körlüğünden ziyade, renk zayıflığı imiş.