RENK MATEMATİĞİ MERAKLILARINA

 

Bu keyifli renk dünyasında, formüller bulabilmeye ayırdığım vaktin haddi hesabı yok. Başarısız bir formül paylaşmak istiyorum bu sefer :)

Mevsimlere özel geliştirdiğim kombinasyon formüllerine yeni formülleri nasıl ekleyebilirim diye araştırmaya, beğendiğim görsellerdeki tonların koordinatlarına dair formül üretmeye çalışırken döndüm dolaştım yine temelimiz Munsell Sistemi sayfasında bir teoriye denk geldim.

image

Gerçek hayatta bu formülün neden yüksek estetik ile sonuçlanmayacağına dair şahsi görüşümü sizlerle paylaşayım istedim.

Elbette yine çarkı, tonlardan bağımsız düşünmeyin. Her renk grubu (mevsim) için ayrı ayrı değerlendirelim.

1- Doğrunun üzerinden geçmek zorunda olduğu patika, net ve kırık renkleri eksene yakınlık-uzaklık itibarıyla bir arada kullanmayı ön görüyor. Malum, bu parametrenin iki ekstremi aynı anda kullanıldığında sonuç bizlere hitap edemiyor. (Isısı aynı olan iki mevsimi karıştırabildiğimiz reklam çekimleri hariç)

2- Renk kontrastına ilkbahar ve kış renklerinde onay veriyoruz. Doğrunun uzunluğu bize bir sıcak ve bir soğuk renkten alıntılama yapmaya müsade edecek bu durumda.. Kış grubu için doğrunun iki ucu hariç, patika üstünden renk seçmek renk fazlalığı oluşturacak.

3- İlkbahar için seçilecekse bu görselin net ve kırık renklerden oluşan düzlemi yetersiz ve 3. boyutta, eksene doğru değil, eksenin üst yarım kürde yer alan ucuna doğru rengi açmakta fayda var.

image

4- Sonbahar grubu kombinasyonlarında kısa doğrularla, çemberin dışındaki net renkleri hariç tutarak formülü uygulamak denenebilir, mevcut formülümüze uyuyor.

Sonuç: Tonlardan bağımsız formülasyonların gerçek hayatta yer bulması mümkün değildir.

Mevcut mevsim formüllerine yenilerini eklediğim anda paylaşacağım ;)