ROSE GOLD’UN RENK PALETİYLE İMTİHANI


Son senelerde, seans öncesi tercihlerini sorduğum danışanlarım, “rose gold” renkli aksesuarları ön sıralarda telaffuz eder oldu.
Tam Türkçesi ile “gül renkli altın”, bir kısmımızın dilinde ise “pembe altın”.
“Bana olur mu, renk paletimle uyumlu mu?” sorularına yanıt veremiyorum zira ürünü görmeden sadece isimle kategorize etmenin pek de sağlıklı olmadığını hepimiz biliyoruz artık; soğan kabuğu, gök mavisi, çağla yeşili hepimiz için apayrı birer tonu temsil eden kavramsal renkler.
Bilgi desteği aldığım Jenna Clifford’ın blogunda bahsettiği üzere “rose gold”un cisminden ziyade isminin “güllü dallı romantik çağrışımı”nın bir tercih nedeni olabileceğine katılıyorum :)
Altın rengine özel bir ilgim olmadığından (beyazı dahi parlaklığı ile önüme geçtiğinden) bilgi birikimim bu konuda pek sığ. Öğrendiklerimi kısaca özetleyeyim:

Saf altın (ki rengi yeşilimsi sarı) yumuşaklığından dolayı işlenmesi zor bir metal olduğundan; kırmızımsı altın üretmek için ya bakır ve gümüş, ya da salt bakır ile alaşım yapılırmış.
24 karat altın saf altındır öncülünden yola çıkarak:
18 karat altınların %75'i, 14 karat altınların ise %58′i saf altın diyebiliyoruz.
Örneğimizi 18 karat altından ilerletirsek, %25inde ne oranda bakır olduğu bize altın renginin ismini verecek:
Kırmızı altın: %25 bakır
Gül rengi altın: %22,5 bakır, %2,5 gümüş
Pembe altın: %20 bakır, %5 gümüş
Buradan çıkarttığım sonuç; bakır ne kadar az ve gümüş ne kadar fazla ise kırmızı altının rengi de o kadar soğuyacaktır ancak buz gibi olmayacaktır…
Yine de yanılma payım dursun bir kenarda çünkü şu makalede de beyaz altın yapımında kullanılan çinko ve nikelden bahsediliyor. Acaba diyorum saf altın, az biraz gümüş, az biraz nikel ve az biraz da bakır ve varsa fuşyamsı bir element ile soğuk pembe elde edilir mi?
Matematik problemlerine kafa yormayı seviyorum :)