SANIRIM KOMAR ÇİÇEĞİNE KARŞI, RENKLERİ KUCAKLAMAK GİBİ BİR BORCUM VAR…

 

“Sanırım çiçeklere karşı ressam olmak gibi bir borcum var.” - Claude Monet 

4-5 sene önce halamın, “akıllısı”nın bana yakışacağına dair kanısıyla elime tutuşturduğu telefon, instagrama dahil olmama ve o yaşıma dek farkına varamadığım nice güzelliği “görmeyi öğrenmeme” vesile oldu. Sağ olsun.

image

Evimin çevresinde, küçücük mahallemde yakaladığım lütuflar instagram hesabımı besledi, besliyor, renklere dair edindiğim bilgileri paylaşmama aracı oluyor.

Fotoğrafladığım çiçeklerden aldığım ilhamı, kişisel ve mimari renk bilgisi ile harmanlayarak doğanın renk uyumuna hayranlığımı ifade etmeye devam ediyorum. Üç günde bir.. 

Instagrama içerik yetiştirmek amacıyla başlayan bu serüvende, arşivim büyüdü. Yakında stok fotoğraf sitelerinden birine yükleyeceğim.

Yakın arkadaşım:

“Oya!  Nedir Allah aşkına bu çiçek hayranlığın? Çizdiğin desenler çiçek. instagramının yarısı çiçek. Hediyelerin çiçek. Paylaşımların hep çiçek, hep çiçek…” 

“Aaaa, soyadından mı kaynaklanıyor yoksa?” 

diye sorunca bu yazıyı yazmak şart oldu!

Çiçekleri seviyorum ama ne isimlerini, ne bakımlarını bilirim :) Renklerine ise vurgunum! Renklerin mizaçlarla ilişkisini araştırmaya başladığımdan bu yana her bir çiçek, bir “kişilik” kazanıyor zihnimde :) Bir nevi mesleki oyun.. 

 

image
Küçük Oya, annesi ve babasıyla komar çiçeği incelemesinde.. 

KOMAR çiçeği

Soyadımız kökenini, Karadeniz’de yaz kış yeşil olması yani yaprak rengini korumasıyla meşhur yöresel bir bitkiden alıyor. Bodur bir çalıdan ağaç ebadına ulaşan türdeşleri var. Sağlam ve dayanıklı. 

Bir deeee, “orman gülü” olarak da anılan ihtişamlı çiçekleri! Sahil kesimlerinde mor, yüksek kesimlerde beyaz komar çiçeklerine rastlamak mümkün. 

Karadeniz’in dağ köylerinden Komarlı mahallesinde doğan babamın doğaya hayranlığı, çevresine örnek teşkil edecek şekilde işyeri bahçesine dahi bu güzellikleri taşıyışı, anneciğimin genel kültürünün yanısıra çiçek kültürü,  “komar” çiçeğinin ve doğadaki tüm renklerin çocukluğumda da evde el üstünde tutuluşu bugüne dair bazı yönelimlerimi şekillendirmiş olmalı. 

Markamı isimlendirirken neden “Komar Renk Hizmetleri” gibi bir isim yerine çok sevdiğim “colourfit” ismini seçtiğimi merak edebilirsiniz. Babacığımın, bir işe soyadını vermeyi kibirle eşleştirmesi  büyük etken…  

Neyse, bazen geçmişi değerlendirebilince taşlar yerine oturuyor… Doğru yerde olduğuma dair büyük bir manevi tatmin… 

Yazmayı sonlandırıp, renklerime boyayım sayfayı. Şaka maka hepsi bana yakışan tonlar. 

Bunun ardında mucizevi bir şeyi ben aramayayım da kimler arasın :)

KOMAR  demek RENK demek!

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Şu bankta, kendi renklerimle sarmalanarak saatler geçirebilirim. 

Hepimizin kendini evinde hissettiği, yabancılıklardan arındığı renkli ortamlar farklı elbette:

Bakın, İzmirli bir sonbahar danışanım için antik renkli güllerden nasıl bir bahçe renk tasarımı yapmıştık:

image
image

“Buraya aitim, güvendeyim” hissini sizde uyandıran, kişisel renklerinizle bağdaşan çiçek ailesi hangisi?

 

 

Komar çiçeğinin Latince adı rhododendron ponticus. Ormangülü, ak orman gülü, kara avu gibi  halk ağzında farklı isimleri var.  Karadeniz’e en son , fotoğrafa henüz merak salmadan, akıllı telefonum öncesi gitmiştim ,  dolayısıyla görseller internetten.

Komar çiçeğinin doğal ortamı rakımı yüksek bölgeler. Buna mukabil bahçede ve balkon saksısında yetiştirilebilen kültür versiyonları var.  Eski, ancak yol gösterici bir forum linkini şuraya bırakayım: 

http://www.agaclar.net/forum/calilar/5952.htm