SEKTÖRÜMÜZDE RENK KARTELASI 

Seanslar sonrası danışanıma verdiğim renk kartelasının kalitesini çok önemsiyor olmakla birlikte, renk kartelasının, “görselliğin kutsal kitabı” yerine konmasına karşıyım.

Bu nedenle seans öncesi renk tonlarını nasıl ayrıştırdığımı etraflıca anlatmaya ve danışanımla dilimizi bir kılmaya gayret ediyorum.  

Eğer kişisel kullanımda bir yanıt bulmayı umarak bu linke ulaştıysanız sizi aşağıya kadar yormaksızın, “kişisel değişimler paralelinde kartela ayarı” ve kartela kullanımı hakkında görüşlerimi paylaştığım  “Yeni Nesil CLRMTCH5668 Universal V.7 Plus Jet Kartela” linklerine yönlendirmek isterim. 

Gelelim bugünün konusuna. Kısmen perde arkasında görünmeyenlere değinmek (şeffaf mutfak), kısmen de öğrenci ve meslektaşlarımla bilgimi paylaşmak diyelim amacına.

Eğer ki danışanımla dilimizi bir kılmak konusunda yeterince başarı gösteremediysem ve renk kartelası bir hatırlatıcı olmak yerine, kıyas aracı olarak kullanılacaksa, her renk kıyaslaması yapılan alanda olduğu üzere, kıyas, aynı malzemeden oluşturulmuş bir nirengi noktasından hareketle yapılır. 

Duvar boyası, metal rengi, tekstil rengi ve aklınıza gelebilecek her renk seçenekli ürün, kıyas için illa ki aynı malzemeden bir kartela mı gerektirir derseniz, evet demek zorunda kalırım. Maalesef bu böyle. Aksi yanıltıcı olacaktır. Hele ki hassas seçimlerde.

Renk analizi seansının başarısının temel bileşenleri:

- renk bilgisi aktarımı, 
- mevsime dahil etmekle yetinmeyip, karteladaki renklerin nasıl kullanılacağının danışana aktarımı 
- ve deneyimle şekillendiği üzere gardıropta ve bedeni dengelemek üzere hangi parçalarda hangi tonların uygun olacağına dair yönlendirmelerdir. 

Yeni meslektaşlarıma özellikle hatırlatmak isterim ki, işinizin başında danışanınızı renk tanımlarına yaklaştıramıyorsanız, tekstil bazlı bir karteladan şaşmayın. PVC kaplamalı (evet çok şık, ancak suni ışıklı ortamlarda yansımaların önüne geçemeyeceğiniz için danışanınız gözünde pratik değil) kartelalara itibar etmeyin.

Mesleğimin başında, yurtdışından getirttiğim kumaş kartelalar hizmet bedelimi ister istemez yükseltmişti, hatırlarsınız.  Deneyimlerle hatalarını da keşfettiğim (örneğin yaz kartelasındaki pembemsi kahvelerin kırmızımsı kahve olduğunu fark etmek!) bu hazır imaj danışmanlığı malzemelerinden soğudum. Yeni arayışlara girdim.

image

Bunun çözümü için öncelikle (2 numaralı örnekte göreceğiniz) çift taraf pigment baskıya uygun pamuk kanvası taa Çin’den getirtmiştim. İthalat işlemleri ve maliyeti net şekilde öngörememek beni biraz yordu açık konuşmak gerekirse. İçlerinde doku olarak en beğendiğim, bu malzemeydi. Buna mukabil ebatlı kesim de elimden öpüyordu çünkü rulo haricinde seçenek yoktu.Bir sonraki dönemde hizmetlerimi (3 numaralı örnekte görecek olduğunuz) polyester kanvas ile destekledim. Tek yüzeyli baskı formatına geçtiğim için problem yaşamadım. Ancak bu malzemeyi bugüne dek Türkiye’de bulabiliyor olmama rağmen, ithalat kanunları çerçevesinde bu malzeme kaleminin artık kağıt değil, tekstil olarak nitelendiriliyor olması ve vergilerin fahiş fiyatlara ulaşması nedeniyle distribütör firmanın ithalattan vazgeçtiğini soğuk duş etkisi eşliğinde öğrendim.

Neyse, nihayetinde, aslında seans bedelime yansıtmam gereken bir çözüme ulaştım ve bugüne dek çalıştığım malzemeler içerisinde en beğendiğim (arka yüzü sarı olmasına rağmen, tek yüz baskıda problem yaratmayan) kanvas malzemeye ulaştım.  Çok ama çok memnunum. Hem doku tokluğunun yazıcı ile sorunsuz ilişkisi -ki zamansal da bir kazanç- hem kuruma süresinin kısalığı, hem de yüksek renk kalitesi. 

1 numarada gördüğünüz bu beni çok tatmin eden malzemeye dair sorularınız olursa deneyimimi paylaşmak ve benimle benzer bir yöntem kullanmaktaysanız daha da efektif yöntemlere dair beyin fırtınası yapmak isterim.