SOHBETLERİNİZE MEZE İKİ RENK

PANTONE 488C 

“Dünyanın en çirkin ve itici rengi” hakkında makalelere denk gelmişsinizdir eminim. Eski bir haber olsa da sosyal medyada bugünlerde yine çok dönüyor.

Renklerin ardına bir hikaye yazıp basına servis etmek  (mevsim kategorileri hariç diyelim de alnımız ak olsun) Pantone firmasının en kuvvetli yönlerinden biri.  Pantone kodlu renklerin fiziki bir üründen farkı yok. Tahmin edeceğiniz üzere  de insanları etrafında toplayabilen en güzel malzeme “renk”.

image

“Bir sigara paketinde hangi rengi görmek istemezseniz” sorusunda seçenekler arasından ağırlıklı  yanıt 488C olmuş. Yani aşağıdaki güzelim renk..

image

Pantone 488C  -  Image credit: colourfit

 Avustralya’da sigara paketlerine atanacak bu renk, halk arasında “zeytin yeşili” olarak tanımlanıp da, yeni lakabı “kasvetli kahveye” dönüşünce  Avustralya Zeytin Derneği bunu hakaret kabul etmiş haklı olarak :)

Twitter’da 488C’nin ağzından yakınmalar da pek matrak :)

Renk avukatınızın bu haksızlığa son sözü şöyle olacak:

Araştırmanın odağındaki ürünle bağlantısından çıkan sonucu “dünyanın en çirkin rengi” olarak anons etmek, renge tamamen haksızlıktır. “Piyasaya yeni sunacağımız makarna ne renk olmasın?” sorusuna “Mavi” yanıtını alıp, “Dünyanın en istenmeyen rengi mavi” diye duyurmaktan farkı var mı? 

image

photo credit: yourdaliyfoodfix

YInMn MAVİSİ 

Mavi’den laf açılmışken, renk dünyasındaki gelişmelere bir bakalım. Orijinal makaleyi kısaca özetleyerek paylaşmak istiyorum. Olur a, solmayan mavi ile restorasyon yapmak isteyen, sanat çalışması yapmak isteyen veya çatı ısı yalıtımında  yenilik peşinde olan tanıdıklarınız vardır!

2009 senesinde elektronik deneyler yapılarken tesadüfen keşfedilen bu mavi pigment, nihayet patenti alınarak lisanslanmış ve satışa da sunulmuş

image

Mavi pigment konusunda ilk çalışmaları Mısırlıların yaptığı dönemden bu yana, mavi pigment kaynakları lapis lazuli taşının öğütülmesinden ortaya çıkayan ultramarin mavi ve toksik etkileri ile mücadele edilmek durumunda olan kobalt ve prusya  mavileri ile sınırlıymış.

İsmini  kullanılan elementlerden* alan bu yeni mavi, yağa ve suya  maruz kalsa dahi solmayışı, renk atmayışı ve üretiminin kolaylığı ile ilgi çekiyormuş. Kızılötesi ışınları güçlü şekilde yansıtma kabiliyeti olan bu pigment, enerji tasarrufuna da yardımcı olabilirmiş.

YInMn  mavisi, kimi ortaçağdan kalma pigmentleri de bünyesinde barındırarak dünya renk tarihine hizmet veren Harvard Sanat Müzesindeki Forbes Pigment Koleksiyonuna dahil olmuş bile.

*  Yttrium=İtriyum, Indium=İndiyum,Manganese = Manganez

DAHA ÇOK RENK MEZE ETMEK ÜZERE:

Hediye gelen ve bugünlerde okuduğum “Renkler ve Malzemeleri” isimli kitap, Yapı Kredi Yayınları Genel Kültür Dizisi’nden. François Delamare ve Bernard Guineau ortaklığında yazılmış.  

Neredeyse her bir paragrafta, gözlerim faltaşı gibi açılıyor. Tadımlık bilgilerin peşinden saatlerce araştırma yaparak hem merakımı derinlemesine gidermek, hem de  sizlerle paylaşmak isterdim ama neredeyse bir ömür adanmayı gerektiren yeni bir uğraş olacağına kanaat getirdim. 

Diyeceğim o ki, meraklı iseniz kitabı bizzat edinin, hatta uzantısı araştırmalarınız olursa lütfen benimle paylaşın. Ne demişler, bilgi paylaşarak büyür!