TÜRK BAYRAĞI RENGİ + RESMİ KURUM RENKLERİ (2)

Bu makale, Türk Bayrağı’ndan alıntılanan kırmızının bir standardı olmayışından yola çıkıyor ve renk kodu arayışında olanlara, bir renk okur-yazarlığı farkındalığı kazandırmaya aracılık edecek umarım.  

Bayrak üreticilerine değil ama elektronik ortamda bayrak rengi arayışında olanlara, kod vermek değilse de, renk matematiğini  tanıtmak adına yardımcı olmaya çalışayım.

Konunun gündemime düşme nedeni  milli takım formasından yola çıkarak, yurtdışında Türkiye’yi türkuaz ile ifade etme çalışmaları ve olumlu/olumsuz çok yankı bulan Gaziantep şehir görsel kimliği.

Bazı konulara toplumca bakışımız son derece sığ. Annemin, iki ayrı kültürün çocuklarına dair güzel bir tespiti var. Der ki:

- Türk çocukları için hepsi “Bak, kuş!”. 
- Avrupalı çocuk için ise biri karga, diğeri sığırcık, diğeri saksağan…

Dilimizi kullanmayı öğretirken detayları(!) önemsemeyen bir toplumuz diyebilir miyiz?

Gaziantep şehir kimliğini logodan ibaret sanan bir zihniyet ile gündemimiz epey meşgul oldu geçtiğimiz haftalarda. Poligonal bir tipografi ile oluşturulmuş G harfini, aynı tanımdaki diğer “G”lerle aynı kefeye koyabilen, hatta ve hatta yanyana getirme zahmetine girmeyip çalıntıdır diyebilen bir zihniyet.

Aynı zihniyet, kırmızının farklı tonlarını da “kırmızı” kefesine koyuyor.. Bayrağının rengini tanımaksızın,  “kırmızı işte” kestirmesiyle standarda uygun olabileceğini  var sayıyor.

“Bak, kuş!”

Milli temsil söz konusu ise sanırım bu standardizasyon eksikliği ve bu bakış açısı bir sorun teşkil ediyor. Etmeli!

Gaziantep görsel kimliğinin, renk açısından, milli görsel kimliğimizden senelerce önde olacağı kesin!

MEVCUT DURUM:

Gençlerin sabırsızlığını (bir an önce bulamadıkları kodlara ulaşma hevesini) biliyorum ama biraz irdelemek gerekiyor konuyu ki, mevcut durumun ne olduğunu anlayabilelim.

Her biri aynı monitörde görüntülenmiş, devletin kurumlarına  ait websitelerinden bir kolaj var aşağıda. Turuncumsu kırmızılardan, pembemsi kırmızılara, net kırmızılardan, solgun kırmızılara geniş, şenlikli bir yelpaze… Şenlik için uygun olmadığını düşündüğüm bir platform tabii.  

image

Kurumsal kimlik çalışmasına ulaşabildiğim bir iki bakanlığın dokümanlarından yaptığım alıntılar  aşağıda. Ama önce bir soralım:

 - Devlet kurumlarının milli bir standardı temsil etme mecburiyeti var mı? 
- Her birinin renkler konusunda milli renklerden bağımsız olabilme özgürlüğü var mı? 
- Bir milli renk üzerinden ilerleme mecburiyeti var mı?   
- Aynı çatı kimliğine bağlı olmak zorunluluğu var mı? 

Kanunen bilmiyorum. 

1-  Ama ilerlemediklerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurumsal kimlik kılavuzundan anlayabiliyoruz.   Aile bakanlığı bayrak kırmızısını Pantone 465 C ile tanımlıyor.

image

2- Avrupa Birliği Bakanlığı logosunda Türk bayrağı kullanırken rengi 186 C olarak ifade ediyor

image

3- TBMM Kurumsal Kimlik kılavuzu bayrak kırmızısını 1205 C olarak anons ediyor.

image

ZAN:

Sanıyorum ki bayrak renginden ilerlemeye çalışıyor her kurum. Problem, bayrak renginin güncel kodlarla bugüne dek duyurulmamış, bildirilmemiş olması. İnternet çöplüğünden renk koduna ulaşmaya çalışanlar ise, ilk karşılaştıkları kodu resmi sanıp,  doğal olarak yanılıyorlar. Pantone 1205 C’ler, 186 C’ler, 465 C’ler …

Kurumların kimliklerini bir kenara bırakırsak, yer verdikleri ay-yıldız, bayrak söz konusu olduğunda, dijital bir standart kod olması gerektiği konusunda hemfikirizdir herhalde. 

GELELİM RENKLERİ NASIL OKUYABİLİRİZ KONUSUNA:

Türk Bayrağı Kanunu bayrağın al renginin koordinatlarını yansıma yüzdeleri ve benzeri detaylarla birlikte aşağıdaki gibi veriyor: 

Parlaklık (aydınlık) = 27,5 

Kırmızılık-yeşillik = 44,8 

Sarılık-mavilik = 15,6 

Basit bir mantık yürütecek olursak, 1980lerde elektronik ortam için bir standart belirlenmemiş olması gayet doğal. Bu değerleri tamamen kağıt ve tekstil için düşünmek gerekir sanırım.

Bakalım yukarıdaki dğerler bize ne öneriyor?

Bu parametreleri L*ab renk uzayı ile tercüme etmeyi deneyelim.

0 (siyah) ile 100(beyaz)  arasında 27,5 derinlikte (koyulukta) bir renkten bahsediyoruz.

a değeri olan +44,8 değer kırmızı, pembe ailesinden bahsettiğimizi söylüyor.

b değeri olan +15,6 değer tonlamaya dair fikir veriyor.

image

Şimdi bu L*ab değerini diğer renk sistemlerine çevirelim :)

image
image
Tercümesi yapılmış renk değerlerine uygun bayrak görseli ararken zorlandım.  

Türk Bayrağı kırmızısı kodlarını merak edip, internette araştırmaya girişenlerin bu yazıyla da karşılaşması ve düşünmesi dileğiyle. 

Bayrak kırmızısı dediğinizde “ben ne anlıyorum” onu anlatmış oldum en azından  :)

TURKEY: Discover The Potential renk kılavuzuna da değinmeyi planlıyordum. Yüzlerce sayfalık kılavuzlarda (kurumsal kimlik, fuar katılımı vb) 3 sayfaya indirgenmiş renk talimatlarının son derece yetersiz olduğunu düşünüyorum. Talimatnamedeki kimlik rengi için kullanılması önerilen Pantone ve RAL kodları henüz birbiri ile farklı parametrelere (doygunluk, ısı, derinlik) sahip tonları temsil ediyorsa, konu ele alınmaya değerdir. Başka bir sefere artık..

image

 

Bu makalenin milli takım ve spor kulüpleri formalarını inceleyen ilk bölümüne ulaşmak  için tıklayınız.