VAN GOGH'U YALNIZCA TANIDIĞIMI SANMIYOR, MEĞER CİĞERİNİ DE BİLİYORMUŞUM.
Belki biliyorsunuzdur.
Renk danışmanlığının kökü, ressamların tablolarına yansıttıkları tonların sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağından yola çıkmış. Nitekim sınıflandırılmış.
Ve bizim güzellik profillerimize de isimlerini veren mevsimsel gruplar ortaya çıkmış.
Aslına bakarsanız, bizlerin renk danışmanlığı ile yaptığımız, sizlerin iç sesinin ne dediğini tanımlayabilmek, size gösterebilmek ve bu bilgiyi kullanarak tüm görsel potansiyelinizi aktive edebilmek.
Ressamlar içinde klasik, rönesans ve benzeri akımların yanısıra SONBAHAR grubuna en iyi temsili örnek hep Van Gogh olarak gösterilir. Ancak benim bugüne dek aklımın almadığı bir konu vardır: Van Gogh, sonbahar gruplarında sıklıkla gözlemlediğim; sevmesine rağmen, “mavi"yi mekanına ve kıyafetine almak istemeyen sonbaharların aksine, tablolarında neden bu kadar çok maviye yer vermiştir?
Yanıt müzenin açıklamasından geldi. Van Gogh imzalı eserlerde zaman içerisinde kırmızı pigment hafiflemekte, uçup gitmekteymiş!
Bu ne anlama geliyor? Adamımızın mor resmettikleri, kırmızı uçup gidince mavi görünüyor!
Sol tarafa kırmızı dokunuşu ben ekledim. Gerçek tablolardaki değişim bu kadar bariz değildir sanırım ama bir sorumun yanıtına teorik olarak olsa da ulaşmaktan mutluluk duydum :)